Objev chutě světa

Naše škola se zařadila do akce pořádané firmou Orkla Foods Česko a Slovensko pod názvem „Objev chutě světa“. Do jídelníčku v druhém pololetí školního roku 2022/23 jsou průběžně zařazována jídla z různých zemí světa.

Prvním státem, ze kterého jsme připravovali jídla, je ITÁLIEDo našeho jídelníčku jsme si vybrali: polévku minestrone, fazolovou polévku s rajčaty, tradiční italské lasagne, vepřové nudličky s rajčaty, pečené kuře na italských bylinkách.

Druhým státem jsou USAVybrali jsme: bostonský vývar, kukuřičný krém, meatloaf (sekaná) s hráškem, mac &cheese, buffalo kuřecí paličky. 

Třetím státem ze kterého jsme vybrali jídla  do našeho jídelníčku je Asie. Polévka: tom kha kai (kuřecí polévka s kokosovým mlékem), bakso (silný hovězí vývar s masovou rýží). Hlavní jídlo: thajský kuřecí cashew wok se zeleninou a pažitkovou rýží.

Dalšími státy, ze kterých připravujeme jídla, je Řecko - avgolemono (tradiční řecká polévka), soluňská treska a petrželové brambory, keftedes (kuličky z mletého masa v tomatové omáčce) a alpské země - Älpermagronen (těstoviny alpských horalů), polévka alpských pastevců, švýcarská sýrová polévka.  

Příklad jídelníčku se zařazenými zahraničními jídly.